COMUNICAT. Pandemia ne-a dat peste cap pe toţi, iar volumul imens de informaţie vehiculată a fost uimitor, ţinând cont de faptul că imunologia este o ştiinţă complexă, pe care doar specialiştii o stăpânesc.
Nota Paginademedia.ro: În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament plătit.
Încărcătura afectivă a celor 2 ani a fost copleşitoare, iar opiniile contradictorii legate de vaccinare au produs multe victime, în condiţiile în care au semănat îndoieli inutile şi au determinat numeroase persoane, informate din surse discutabile, să refuze imunizarea.
În prezent, oamenii de ştiinţă au emis deja concluzii despre diferenţele dintre imunitatea dobândită în urma trecerii prin boală şi cea obţinută în urma vaccinării. În acest articol poţi afla mai multe date despre cele două.
Care sunt consecinţele infectării cu virusul COVID-19?
Infectarea cu virusul COVID-19 este o ruletă pentru fiecare dintre noi. Există persoane care nici nu au ştiut că au fost infectate, după cum există şi persoane care au decedat, în absenţa unor factori de risc cunoscuţi.
Infectarea presupune:
● Riscul de a dezvolta o formă gravă de boală;
● Riscul de a dezvolta complicaţii pe termen lung;
● Riscul de a răspândi virusul la cei dragi şi în comunitate [1].
Care sunt consecinţele vaccinării?
Studiile efectuate până în prezent, pe milioane de persoane cărora li s-a administrat vaccinul împotriva COVID-19, au demonstrat că:
● Vaccinarea scade semnificativ riscul de îmbolnăvire, de apariţie a complicaţiilor şi de deces;
● Vaccinarea induce un răspuns imunitar sigur şi controlat;
● Vaccinarea scade riscul de a transmite boala;
● Vaccinarea scade riscul de long Covid;
● Procesul vaccinării nu te poate infecta [2].
Se discută mult despre raportul risc / beneficiu pe care îl are o potenţială vaccinare împotriva Covid-19 a copiilor, ştiut fiind că aceştia dezvoltă, în general, forme uşoare de boală. Concluzia specialiştilor a fost că riscurile pe care le implică vaccinarea sunt mai mici decât riscurile îmbolnăvirii [3].
Caracteristicile răspunsului imun post infecţie
Din păcate, răspunsul sistemului imunitar după infecţia cu virusul COVID-19 este foarte variabil şi dependent de o serie de factori, atât cunoscuţi (vârsta), cât şi încă neelucidaţi.
Observaţiile de până acum au condus la concluzia că persoanele care au dezvoltat forme mai grave de boală au un titru mai mare de anticorpi decât cele asimptomatice sau care au trecut prin boală foarte uşor [1].
Caracteristicile răspunsului imun postvaccinal
Există variaţii ale răspunsului imunitar după vaccinarea împotriva COVID-19, dar majoritatea persoanelor au dezvoltat un titru mare de anticorpi.
Doza booster îmbunătăţeşte răspunsul imun iniţial, într-un mod controlat.
Similar, orice doză de vaccin acţionează ca un booster, consolidând imunitatea eventual dobândită după vaccinare [2].
Durata protecţiei oferite de trecerea prin boală
Până în prezent nu sunt complet cunoscute informaţiile legate de durata imunităţii dobândite după trecerea prin boală. Titrul de anticorpi scade în timp, dar viteza cu care se produce acest lucru variază de la o persoană la alta.
Conform cercetărilor efectuate până în prezent, majoritatea persoanelor care au trecut prin boală beneficiază de o imunitate celulară care le protejează împotriva formelor grave [1].
Durata protecţiei oferite de vaccinare
Până în prezent nu există date complete legate de acest aspect, dar din informaţiile adunate până la acest moment, specialiştii au tras concluzia că vaccinarea cu două doze protejează împotriva formelor grave de boală, deşi nivelul protecţiei scade în timp.
Ca şi în cazul trecerii prin boală, nu se ştie încă de ce această scădere a protecţiei variază de la o persoană la alta [3].
Protecţia trecerii prin boală împotriva altor variante de virus
În cazul persoanelor infectate, care au trecut prin boală, reinfecţia cu varianta Omicron a fost frecventă. Se consideră că anticorpii sunt mai puţin eficienţi atunci când este vorba despre o altă tulpină de virus, dar că celulele T cu memorie ar putea oferi protecţie încrucişată împotriva altor variante [1].
Protecţia vaccinării împotriva altor variante de virus
Din datele obţinute până în prezent, administrarea a 3 doze de vaccin oferă o protecţie solidă împotriva diferitelor variante de boală cunoscute până în prezent. Infectarea este posibilă, dar simptomele de boală sunt blânde, iar riscul de dezvoltare a complicaţiilor este mult redus.
Cercetările privind eficienţa vaccinării împotriva unor variante care mai pot apărea sunt încă în derulare, dar din datele preliminare obţinute, titrul mare de anticorpi obţinut după administrarea dozeii booster ar trebui să ofere protecţie încrucişată eficientă [2].
Din informaţiile deţinute până în prezent, imunitatea dobândită împotriva coronavirusului în urma vaccinării este superioară celei obţinute prin trecerea prin boală. Însă ea mai are un avantaj important: este sigură, riscul de efecte adverse fiind cu mult mai mic decât riscul de a dezvolta o formă gravă de boală în cazul infectării.
Bilbiografie
1. https://www.immunology.org/coronavirus/connect-coronavirus-public-engagement-resources/covid-immunity-infection-vaccine afişat la 19.05.2022
2. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/science/science-briefs/vaccine-induced-immunity.html afişat la 19.05.2022
3. https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/question-and-answers-hub/q-a-detail/coronavirus-disease-(covid-19)-vaccines?adgroupsurvey={adgroupsurvey} afişat la 19.05.2022
Ce este secţiunea COMUNICATE:
În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament lunar. Este deschisă atât companiilor, cât şi free-lancerilor care doresc să îşi promoveze serviciile pe care le oferă.
Detalii, la [email protected]
Autor: Comunicat publicitatepaginademedia.ro