COMUNICAT. Transpiraţia excesivă sau hiperhidroza, cunoscută şi sub denumirea de polihidroză, este o afecţiune caracterizată prin excesul secreţiei sudoripare, ce se manifestă într-o anumită zonă sau la nivelul întregului corp.
Deşi nu pune viaţa în pericol, se resimte ca un disconfort ce poate cauza stări de anxietate. În cele ce urmează, vom analiza cauzele, simptomele, diagnosticul şi cum se poate trata transpiraţia excesivă sau hiperhidroza.
Nota Paginademedia.ro: În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament plătit.
Ce trebuie să ştim despre transpiraţia excesivă
Transpiraţia este mecanismul corpului de a se răcori, atunci când resimte căldură. Mai exact, sistemul nervos declanşează automat glandele sudoripare în momentul în care temperatura de la nivelul corpului creşte.
De asemenea, atunci când trecem prin momente ce ne dau emoţii puternice, transpiraţia se manifestă local în special la nivelul palmelor.
Hiperhidroza este de două tipuri:
• Hiperhidroza focală primară sau esenţială: transpiraţia excesivă este localizată
• Hiperhidroza generalizată secundară: transpiraţia excesivă se manifestă la nivelul întregului corp şi ar putea fi cauzată de o afecţiune sau poate apărea ca efect secundar al administrării anumitor medicamentaţii. De cele mai multe cazuri, apare la adulţi.
Cauzele care duc la hiperhidroza
Cea mai comună formă se numeşte hiperhidroză focală primară (esenţială). În acest caz, nervii responsabili de semnalizarea glandelor sudoripare devin hiperactivi, chiar dacă nu au fost declanşaţi de activitate fizică sau de creşteri ale temperaturii corpului. Afectează de obicei palmele şi tălpile, uneori chiar şi faţa.
Nu se cunoaşte o cauză medicală pentru acest tip de hiperhidroză.
Hiperidroza secundară apare atunci când transpiraţia excesivă se datorează unei afecţiuni medicale. Aşadar, cel mai probabil transpiraţia excesivă se va resimţi la nivelul întregului corp.
Poate apărea ca urmare a unor tulburări sau probleme de sănătate, printre care:
• obezitatea
• menopauza
• diabet zaharat
• tulburări ale glandei suprarenale
• hipertiroidism
• boli infectioase
• boli cardiace
• accident vascular cerebral
• cancer
• boala Parkinson, etc.
Unele persoane se pot confrunta cu transpiraţia excesivă încă din copilărie, altele o pot manifesta mai târziu în viaţă. Însă în majoritatea cazurilor, hiperhidroza tinde să se resimtă din perioada adolescenţei.
Există şi unele cercetări care au arătat că anumite gene joacă un rol esenţial în hiperhidroză, aşadar aceasta ar putea fi moştenită din familie.
Remedii pentru transpiraţia excesivă
Unele modificări ale activităţii zilnice şi ale stilului de viaţă pot ajuta la diminuarea efectelor neplăcute resimţite odată cu hiperhidroza. Însă există anumite remedii ce pot schimba rapid senzaţiile neplăcute.
Un exemplu în acest sens sunt antiperspirantele. Unele dintre ele blochează glandele sudoripare. De asemenea, există şi unele absorbante pentru axile, care au rolul de a proteja îmbrăcămintea de transpiraţie.
Şi îmbrăcămintea poate juca un rol important. Mai exact, anumite fibre sintetice, cum ar fi nailonul, pot agrava simptomele hiperhidrozei. O ţinută lejeră din bumbac ar fi o variantă care ar putea fi o variantă mai bună.
Cât despre încălţăminte, recomandate materialele naturale, precum pielea. Şosete mai moi, din fibre naturale, ajută şi ele la absorbţia umidităţii.
Complicaţii date de hiperhidroză
Şi, pe lângă disconfortul resimţit, transpiraţia excesivă poate duce şi la câteva complicaţii ce pot da multe bătăi de cap, cum ar fi:
• Negi şi infecţii bacteriene: transpiraţia abundentă poate duce la degradarea pielii, fapt ce poate permite la pătrunderea mai uşoară a bacteriilor şi virusurilor care provoacă infecţii ale pielii, inclusiv veruci.
• Bromhidroza sau osmhidroza: mai exact, este vorba de mirosul neplăcut pe care îl emană corpul odată ce transpiraţia intră în contact cu bacteriile de pe piele. Menţinerea acestor zone curate şi uscate poate ajuta, însă poate fi un lucru destul de dificil pentru persoanele cu hiperhidroză.
• Efecte sociale şi emoţionale: transpiraţia excesivă poate provoca probleme grave multor oameni. Mulţi dintre cei care suferă de hiperhidroză ajung să evite oportunităţile sociale şi profesionale din cauza acestei afecţiuni şi ale efectelor sale.
Totodată, pot exista şi dificultăţi în a lega relaţii din pricina transpiraţiei excesive.
Uneori, transpiraţia excesivă este un semn al unei afecţiuni grave. Se recomandă imediat asistenţă medicală dacă transpiraţia excesivă este însoţită de ameţeli, dureri în piept sau greaţă.
De asemenea, se recomandă consultarea unui specialist în cazul în care:
• Transpiraţia excesivă debutează brusc.
• Somnul este perturbat de transpiraţii nocturne fără un motiv aparent.
Surse:
https://hyperhidrosisuk.org/
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hyperhidrosis/symptoms-causes/syc-20367152
https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/common-complications-of-hyperhidrosis
Ce este secţiunea COMUNICATE:
În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament lunar. Este deschisă atât companiilor, cât şi free-lancerilor care doresc să îşi promoveze serviciile pe care le oferă.
Detalii, la [email protected]
Autor: Comunicat publicitatepaginademedia.ro
Trimite un comentariu