Skip to main content

În perioade de criză, brandurile de afară cheltuie mai mult pe Outdoor decât pe alte canale. De ce?

 
Laurentiuz | Dreamstime.com
Laurentiuz | Dreamstime.com

O tendinţă intererantă în piaţa de panotaj. În cea mondială, cel puţin. O tenţindă pe care o notăm în acest material din secţiunea specială Digital Outdoor News, susţinută de Phoenix Media.

Publicitate

Ce spune această direcţie? Că în perioade de criză, brandurile cheltuie mai mult pe OOH decât pe alte canale media. Mai mult, bugetele pentru OOH cresc atât în valoare absolută, cât şi ca procent din bugetul total.

Tendinţa a fost semnalată de Dan Petre (D&D Research) şi se bazează pe un articol din publicaţia internaţională Campaign.

Ce scrie Dan Petre?

Logica pentru care brand-urile brand-urile cheltuie mai mult pe OOH în perioade de criză economică decât pe alte canale media este una simplă. În condiţiile în care bugetul overall este mai mic, strategia de alocare a acestuia pe canale devine mai importantă.

Sau, aşa cum spun nerds-ii din tehnologie: ”Cele mai scumpe gadget-uri mi le găsesc şi singur.  Alea care îţi dau mai mult la specs pe mai puţini bani, sunt mai greu de găsit..”

Articolul din Campaign citat de Dan Petre vine şi cu avantajele Outdoorului Digital (publicitate pe ecrane video controlată prin softuri speciale):

OOH-ul digital permite brand-urilor să realizeze o targetare mult mai granulată şi mai precisă pe mult mai multe segmente decât OOH-ul tradiţional. Adică să targeteze din ce în ce mai mult oameni şi subgrupuri decât segmente/grupuri mari de consumatori (cum face televiziunea lineară în continuare).

Ceea ce permite micro targetare, adică acces mai uşor la segmente care sunt în mod obişnuit mai dificil de accesat, de regulă/în principal/doar de către digital.

Dan Petre:

Studiile arată o creştere importantă a bugetelor de OOH în special în categoriile FMCG, alcool, beauty, entertainment şi fashion retail.

Ideea care mi-a atras cel mai mult atenţia aici este legătura dintre criza economică, care determină într-o mai mare măsură consumul ocazional sau ”conştient” (eufemism pentru consumatorii care cheltuie mai puţin sau aleg brand-uri mai ieftine din lista scurtă de opţiuni), care este prezent într-o mai mare măsură în aceste perioade în anumite categorii de produse (FMCG), în care performează mai bine canalul OOH (ca raport între capacitatea de a construi brand awareness în timp scurt, reach şi oportunităţi pentru execuţii creative).

În concluzie, OOH-ul devine din ce în ce mai mult un canal care reuşeşte să facă trecerea de la tactic la strategic, care poate să ofere oamenilor de marketing din ce în ce mai mult: capacitatea de a genera impact pe scară largă, oportunităţi generoase de expresie a creativităţii şi (încă) costuri mici prin comparaţie cu mediile mai strălucitoare, mai notează Dan Petre.

Mai multe detalii despre publicitatea outdoor, pe Phoenix News

Foto: Dreamstime.com

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

sus