Skip to main content

STUDIU Inedit. Ce s-a întâmplat cu traficul de maşini şi pietoni în Piaţa Unirii după lucrările la planşeul subteran? Cifre surprinzătoare. Date importante pentru industria Outdoor

 
STUDIU Inedit. Ce s-a întâmplat cu traficul de maşini şi pietoni în Piaţa Unirii după lucrările la planşeul subteran? Cifre surprinzătoare. Date importante pentru industria Outdoor

S-a schimbat sau nu ceva în Piaţa Unirii, după ce traseele au fost redesenate, odată cu lucrările la planşeul subteran? Câte maşini trec acum prin zonă, faţă de anul trecut? Câţi oameni?

Publicitate

Cifre surprinzătoare pentru piaţa de outdoor, pentru care audienţa este foarte importantă. Cifre care arată nu numai diferenţe foarte mici faţă de cum era înainte, dar şi creşteri.

Pe scurt:

După "redesenarea" traseelor, traficul auto e aproape neschimbat (e o scădere infimă, până în trei procente). În schimb, a crescut semnificativ numărul de pietoni care trec prin Piaţa Unirii. Sunt cu aproape 13% mai mulţi decât anul trecut.

De la ce a pornit studiul? Cum a fost realizat?

"Remodelarea traseelor din Piaţa Unirii, parte a proiectului de refacere a Planşeului Unirii, a generat un val de speculaţii în piaţa de outdoor", spun cei de la compania Phoenix Media, care a făcut studiul.

Am auzit imediat remarci precum: "Gata, acum la Unirii scade traficul, nu o să mai fie ce a fost, lumea va ocoli zona", toate traducându-se prin aşteptări de scădere a gradului de încărcare şi cereri de reducere a costurilor pentru publicitatea din zonă."

Asta pentru că: "Auzim destul de des în industria OOH fraze precum "Se vede campania!", "Îţi zic eu!" sau "Aşa cred!" atunci când se fac analize ale unor locaţii.  Însă noi am ales să facem ceea ce ştim mai bine: să analizăm datele"

De aici şi măsurătoarea. Cum a fost făcută?

"Trei staţii de monitorizare (ecrane dotate cu multiple camere de counting) care acoperă 5 din cele 6 intrări ale Pieţei Unirii, colectând date de trafic în timp real şi din istoricul de aproape 10 ani al locaţiei."

Câteva rezultate, în cifre:

Comparaţia datelor din săptămânile 23, 24, 25 şi 26 din anii 2024 şi 2025:

  • Traficul auto a înregistrat o scădere marginală de doar 2.53% în 2025 faţă de 2024.
  • Traficul pietonal, în schimb, a crescut semnificativ cu 12.66% în aceeaşi perioadă.

După analiza pe zile din săptămână:

  • Traficul auto a avut cel mai mare flux miercurea în 2024, mutându-se lunea în 2025.
  • În cazul traficului peitonal, vinerea reprezenta vârful în 2024, în timp ce în 2025, vârful s-a mutat joia.

Studiul a luat în calcul şi vremea din 2025 şi de anul trecut:

Iunie 2024 a fost mai cald cu până la 3 grade (cu diferenţele medii de 5 grade în săptămâna 23), dar fiind vară, fluxul pietonal nu a scăzut în funcţie de zilele cu ploaie sau fără. La nivel de weekend, datele au rămas corecte şi constante pentru Iunie în ambii ani.

"Dacă privim Piaţa Unirii ca pe un întreg, lucrurile sunt aproape identice, fără a necesita corecţii de poziţionare sau de preţ", e una dintre concluziile studiului.

Demontarea unui mit: Iarna ...e ca vara. Traficul, aproape neschimbat

Studiul completează ideea prezentată de Paginademedia.ro ieri în interviul cu Dio Boacă, de la Phoenix Media, care demontează mitul că vara sunt mai puţine maşini în Bucureşti.

Dio Boacă: "Eu ştiu, e foarte greu să te gândeşti! În capul tuturor lucrul este aşa, când vezi luna iulie, gata, s-a terminat! Adică diferenţa între o lună de vară şi o lună de toamnă sau de primăvară este la nivel de 3% sau 5%."

Şi atunci de unde senzaţia de străzi goale?

Dio Boacă:

"Este vorba de distribuţia pe ore. Adică, dacă în lunile de primăvară şi toamnă ai intervalul 7.00-10.00 deosebit de aglomerat, pe un anumit sens, atenţie, în timpul verii, când nu este şcoală, traficul se distribuie pe mai multe ore. Omul nu mai pleacă la 7.00 dimineaţa că trebuie să-şi ducă copilul la şcoală. Pleacă la 9! Altul pleacă la 8, altul pleacă la 10."

Analiza completă, pe Phoenix News

Citeşte şiIarna …e ca vara. Ştiaţi că-n iulie sunt aproape la fel de multe maşini şi pietoni ca-n aprilie sau ianuarie? Cum aşa? (Totul despre Digital Outdoor)

VIDEO. Iarna …e ca vara. În iulie şi august, aproape la fel de multe maşini ca-n aprilie!

Detalii, dar şi alte materiale, în secţiunea specială de pe Paginademedia.ro

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

sus