Skip to main content

INTERVIU. Nou pe piaţă: proiect online cu foşti jurnalişti de la Digi24 sau EVZ. Despre democraţie şi lupta anti fake news. „Vom scrie ştiri reale”

 
Ana Jităriţă. Foto: IQads
Ana Jităriţă. Foto: IQads
INTERVIU. Un nou proiect jurnalistic a apărut pe piaţă. Cu oameni din presă care au trecut pe la TVR, Digi 24, Antena 1, Evenimentul Zilei sau Capital.ro. Scopul? Să scrie despre „ştiri reale” şi să abordeze teme precum libertatea şi democraţia. În acelaşi timp, jurnaliştii vor să intre în lupta anti fake-news.
Publicitate
 
Proiectul se numeşte „Democracy Mania” şi are o echipă formată din jurnaliştii: 

  • Ana Jităriţă - fostă jurnalistă la EVZ, Adevărul sau Money Channel. Acum lucrează în PR.
  • Bogdan Ciubuc - A lucrat pentru EVZ şi Capital
  • Irninis Miricioiu - A moderat mai multe producţii de pe TVR precum „Autostrada TVR”, „Cerbul de Aur”, „Din Arhiva TVR”, conform CV-ului său
  • Cristina Manea - A fost editor de ştiri la Digi 24 şi Antena 1
  • Cristiana Andrei - Strateg şi PR-ist. Ea a lucrat în trecut la Rogalski Damaschin Public Relations, acolo unde a fost Social Media Manager şi Social Media Director.
În proiect mai sunt implicaţi avocaţii Vlad Bastucescu şi Cosmin Nicolescu, dar şi Marian Stoian - expert în fonduri europene.
 
„Proiectul a fost o idee mai veche a antreprenorului Gabriel Merluşcă”, spune Ana Jităriţă, pentru Paginademedia.ro.
 
„Ceea ce facem aici este pro bono. Activitatea nu este remunerată”, a mai spus fosta jurnalistă pentru Paginademedia.ro. Şi continuă: „Vom scrie ştiri reale. Ne vom pune în slujba luptei anti fake news”.
 
Important: cine va intra în proiect va primi acţiuni în cadrul acestui business.

Debutul platformei a fost cu un sondaj de opinie despre democraţie şi fake news. Câteva concluzii:

- 85% dintre români consideră că Preşedintele României ar trebui să fie bărbat, creştin şi familist
 
- Un cetăţean aparţinând etniei rome, unei alte confesiuni decât cea creştină sau unei minorităţi sexuale nu ar avea nicio şansă la funcţia prezidenţială, fiind votat doar de circa 25% dintre respondenţi. 
 
- 60% dintre respondenţi consideră că România este mai puţin democratică decât statele din Europa de Vest.
 
- Aproximativ jumătate (46%) dintre respondenţi consideră că cetăţenii României sunt pregătiţi pentru democraţie, iar alţi 46% că românii NU sunt pregătiţi pentru democraţie
 
- 75% dintre români consideră că democraţia este un regim politic mai bun decât celelalte
 
- În ceea ce priveşte tipul de guvernare, preferinţele românilor se îndreaptă în mod covârşitor spre un guvern tehnocrat (74%), la egalitate cu alegerea directă a conducătorilor (democraţie directă, 74%) şi de sistemul clasic cu mai multe partide (61%). 
 
- 77% dintre respondenţi (şi 81% pe segmentul 18-25 de ani) doresc eliminarea ştirilor false din social media

În continuare interviul cu fosta jurnalistă Ana Jităriţă:

Paginademedia.ro: Cine se ocupă de proiect? Când aţi bazele proiectului?
 
Ana Jităriţă: „E un efort colectiv. Nu am stabilit nişte roluri ca într-o redacţie, dar încercăm ca fiecare dintre cei care avem abilităţi, dorinţă de a scrie şi idei să facem lucrul ăsta. Proiectul a fost o idee mai veche a antreprenorului Gabriel Merluşcă, el s-a gândit să-l organizeze în diverse moduri.
 
Noi l-am cunoscut anul trecut şi pe fondul discuţiei despre libertăţi, democraţie, ne-am gândit că e un moment foarte bun să-l lansăm.”
 
Paginademedia.ro: O scurtă prezentare a membrilor. De ce aţi ales să faceţi proiectul?
 
Ana Jităriţă: „Eu am lucrat 13 ani în presa scrisă, iar acum lucrez în PR. Am lucrat la EVZ, Adevărul, Money Channel, iar Bogdan Ciubuc a scris pentru Capital şi EVZ. Cristina Manea a foste editor de ştiri la Digi 24 şi Antena 1. Suntem mari consumatori de ştiri şi de media şi foarte atenţi la agenda publică, asta e ceea ce ne-a mânat pe noi la luptă.
 
De asemenea, cine va dori să intre în proiect şi se va implica va primi acţiuni în cadrul acestui business.”
 
Paginademedia.ro: Cu ce va fi diferit acest proiect faţă de altele?
 
Ana Jităriţă: „E un proiect de jurnalism colaborativ, noi punem nişte resurse, nişte idei, nişte proiecte. Ceea ce facem este pro bono. Toată activitatea nu este remunerată.
 
Ne-am gândit să fie de la început şi democraţie şi un bun al nostru, al tuturor. Îl vedem orientat spre opinie, dezbatere. Vor fi referendumuri/petiţii iniţiate de cititorii noştri când vom avea o masă critică, o zonă de date a jurnaslimului, pentru că noi credem în puterea adevărului, a faptelor dincolo de ceea ce se face în partea asta de dezbatere şi de opinie.
 
Ce vom scrie va fi baza de facts, bazată pe ştiri reale. Ne vom pune în slujba acestui anti fake news. 
 
În acest moment, proiectul nu are decât două rubrici de news. Selectăm acele ştiri la care vedem impactul în aceste libertăţi şi în organizarea României ca democraţie. Materialele sunt livrate cititorilor dimineaţa şi seara. Dimineaţa sunt ştirile „calde”, seara sunt analize de peste zi.
 
Avem şi aceste opinii şi editoriale, iar sondajele, referendumurile sunt ancorate în agenda zilei.”
Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Radu Radu
    Sondajul arata ca povestea asta nu va fi altceva decat o noua cloaca progresista. Vedeti prima parte a sondajului. Cat despre munca fara bani, hai sa fim seriosi. Am mai vazut fonfleuri d-astea.
  • Ana Maria Jităriță Ana Maria Jităriță
    Mulțumim pentru sfaturi, încurajări și critici.

    @Indie, noi chiar asta vrem să (ne) demonstrăm: că jurnalismul de opinie nu a murit. Să ne țineți pumnii.

    @ana, trăim din salariile și veniturile noastre din joburile de bază, care nu sunt la stat - mulți dintre noi suntem antreprenori - și, deocamdată, acest proiect nu generează venituri și nici nu primește sponsorizări, de aceea lucrăm pro-bono. Avem un plan de afaceri, ca orice business din Ro, și sperăm că vom genera și venituri. Da, jurnalismul este o meserie full time, iar unii dintre noi au trăit mulți ani prin redacții și câte 14 ore / zi. Azi lucrurile s-au mai schimbat, sunt numeroase forme ale organizațiilor media, așa că noi spunem că și acest format va prinde.

    @various artist, mulțumim pentru recomandări.
  • Indie Indie
    Eu va propun sa incepem curatenia din propria ograda, adica stiri despre presa. Despre nepotismul crancen si omniprezent, despre impostura si deprofesionalizare, despre comenzi editoriale, despre cenzura totala din majoritatea redactiilor, despre producatori de stiri care nu stiu abc
    -ul jurnalismului etc.si la final despre moartea presei de opinie, pt. ca in ziua de azi trebuie sa ai alte surse de venit, daca vrei sa faci jurnalism adevarat.
  • ana ana
    si cum traiesc oamenii astia? jurnalismul e o meserie mai mult decat full time, plus ca nu prea poti sa faci si altceva, decat sa predai, eventual. deci? foarte ciudat cum muncesc ei pro bono de dragul stirilor reale. sa vanda si fraierilor reteta prin care se intretin muncind fara a fi platiti
  • Various Artists Various Artists
    Damn, PDM, un articol atât de detaliat, dar fără cel mai important detaliu. Dați-le link oamenilor cu proiectul despre care vorbiți, că nu e mare lucru. E pur și simplu profi să puneți link către site-ul care-i subiectul articolului.

    N-o să înțeleg niciodată zgârcenia asta la link-uri.

    @echipa DemocracyMania: dacă-mi e permis un sfat nesolicitat: renunțați la butonul ăla cu "cele mai noi știri", nimeni nu-l folosește. Și în loc de "abonează-te", puneți "newsletter" sau ceva asemănător, ca să fie clară distincția între subscribing și abonamente pe bani. Când zici abonează-te, se înțelege că e paid subscription, ceea ce înțeleg că nu e cazul la voi.

    Mult succes, vă țin pumnii! Much needed project.

Trimite un comentariu

sus