Skip to main content

„ANCOM nu blochează şi nu poate bloca Tik Tok”. Mai multe organizaţii neguvernamentale au participat la o discuţie cu reprezentanţii ANCOM

 
„ANCOM nu blochează şi nu poate bloca Tik Tok”. Mai multe organizaţii neguvernamentale au participat la o discuţie cu reprezentanţii ANCOM

O parte din organizaţiile semnatare care au cerut o anchetă la Comisia Europeană şi ANCOM legată de TikTok, cu privire la primul tur al alegerilor prezidenţiale din România, au participat la o întâlnire la sediul ANCOM.

Publicitate

Reprezentanţii ANCOM au confirmat la începutul întâlnirii cu organizaţiile neguvernamentale că nu au nici măcar posibilitatea legală să ceară acest lucru, TikTok fiind reglementat direct de Comisia Europeană.

Conform legislaţiei în vigoare, ANCOM nu are competenţa legală de a cere blocarea vreunei platforme online mari (lucru confirmat de comunicatul de presă de astăzi a ANCOM). ANCOM poate cel mult poate cere investigarea problemelor, aşa cum au detaliat  organizaţiile acum două zile în scrisoarea deschisă.

„Organizaţiile semnatare reiterează, în acest context, importanţa garantării de către autorităţile statului român a respectării dreptului fundamental la libertatea de exprimare. Acest drept include şi mijloacele de comunicare prin care este exercitat, în cazul de faţă reţelele sociale.”

Ce spun organizaţiile semnatare după întâlnirea de azi cu reprezentanţii ANCOM?

În primul rând, şi cel mai important, suspendarea unui mijloc de comunicare cu peste 8 milioane de utilizatori români ar fi o măsură de cenzură inacceptabilă, indiferent de numele platformei, cine o deţine, şi ce mesaje (ilegale sau nu) se exprimă acolo si inclusiv dacă ar fi avantajat un candidat (cum pare că susţine comunicatul CSAT de azi).

Blocarea oricărui website este o măsură de intruziune majoră în exercitarea dreptului la liberă exprimare, conform practicii CEDO. Trebuie dovedit dacă un mijloc de comunicare sau altul a încălcat sau nu legislaţia în vigoare iar măsura de sancţionare decisă de autorităţi trebuie să respecte principiul proporţionalităţii, pentru a putea fi considerată a fi necesară într-o societate democratică.

Blocarea în totalitate a unei platforme ar trece cu greu acest test al proporţionalităţii sancţiunii, mai ales în lipsa unor măsuri intermediare.

După cum am cerut acum două zile, alături de alte 20 de ONG-uri, este nevoie de o investigaţie concretă şi de dovezi clare pentru a evita arbitrarul unei decizii politice ce poate afecta milioane de utilizatori de Internet care folosesc acea platforma pentru comunicarea de zi cu zi, sau pentru a accesa informaţii în limitele legale ale libertăţii de exprimare. Sancţiunile trebuie să urmeze o pantă graduală, în funcţie de nivelul de culpabilitate dovedit.

Textul integral, pe apti.ro

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus