Minutul Paginademedia, cu Andreea Braşovean, de la Digi24. „Pe teren au fost situaţii în care oamenii au vrut să saboteze intervenţiile în direct sau au devenit agresivi, au fost transmisiuni în care am îngheţat de frig şi mi s-a lipit mâna de microfon, dar parcă orice greutate păleşte când eşti mulţumit de ce ai reuşit să transmiţi”, a povestit jurnalista Andreea Braşovean, pentru Paginademedia.
Andreea Braşovean prezintă Ştirile dimineţii, de luni până joi, de la 09.00 la 12.00 şi esta gazda podcastului Epic Talk.
La capitolul momente amuzante, jurnalista ne-a povestit că un câine a sărit pe ea în timpul unui live:
„Eram live, undeva aproape de Cluj-Napoca şi a apărut din senin un câine de la o stână care a sărit pe mine.
Nu s-a văzut momentul la TV pentru că operatorul a strâns cadrul. Cred ca mi s-a părut şi mai amuzant când l-am văzut pe colegul meu cum şi-a pus, neputincios, mâinile pe cap, în spatele camerei”.
Ce revistă citeşte?
„Vogue”.
Ce publicaţii urmăreşte?
„The New York Times”, „The Guardian” şi „The Wall Street Jurnal”.
La ce se uita când era mică?
La emisiunea „Teleenciclopedia” şi serialul „Dallas”.
Serial preferat?
„Friends”.
Andreea Braşovean şi-a început cariera, în presa locală, la Pro TV Târgu Mureş, în 2007, iar din 2019 este în echipa postului Digi 24.
GALERIE FOTO: „Îmi amintesc când am trecut pe lângă sediul local din Tîrgu Mureş al unui post TV şi mi-am spus în gând „Voi lucra aici”, şi aşa a fost, câţiva ani mai târziu.”
Ce media consumă? Ce preferă, TV sau… YouTube? Facebook sau Instagram? Ştiri sau emisiuni? Afli din interviul care urmează, o altfel de conversaţie cu Andreea Braşovean, de la Digi 24.
- TV sau YouTube?
Sunt platforme care îmi îndeplinesc nevoi diferite. La televizor mă uit mult mai des, mă ajută să fiu la curent cu ştirile, să urmăresc abordări ale unor subiecte, să analizez dezbateri.
Pe YouTube mă uit mai rar şi, de obicei, la lucuri care mă ajută să mă deconectez, cum ar fi amenajări interioare, reţete, antrenamente sportive, locuri pe care mi-ar plăcea să le vizitez.
- Radio sau podcast?
Podcast, mai ales că moderez podcastul EpicTalk, alături de psihoterapeutul Gaspar Gyorgy. Partea bună într-un podcast este că alegi teme care te interesează pe moment, cu invitaţi pe care vrei să îi asculţi. Ascult radio când sunt în maşină şi vreau să ascult ştiri sau muzică.
- Facebook sau Instagram?
Instagram. Recunosc că de câţiva ani folosesc destul de rar Facebook, nu mai am foarte multă răbdare şi încerc să evit să citesc toate comentariile, uneori destul de deplasate şi nepotrivite.
- Ştiri sau emisiuni?
Consum cel mai des ştiri.
- Ce ştiri preferi să consumi şi din ce categorii?
Îmi plac mult ştirile externe. Îmi place să urmăresc abordările, să analizez şi modul în care sunt comunicate informaţiile.
- De unde te informezi cel mai des? TV, online sau print?
TV şi online, varianta print nu mai e la îndemână.
Cu ce publicaţii îţi începi ziua?
Primul site pe care îl accesez este digi24.ro şi îmi încep dimineaţa cu colegii de la matinalul Digi24, mai ales că ajung în redacţie puţin după ora 6:00.
- Ce publicaţii din străinătate urmăreşti?
The New York Times, The Guardian, The Wall Street Jurnal, dar îmi iau informaţii utile şi chiar propun subiecte pe care le găsesc pe Eurostat (site-ul UE) şi pe World Health Organization (site-ul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii).
- Când ai citit ultima dată un ziar sau o revistă?
Citesc ziare când călătoresc şi găsesc în aeroporturi publicaţii care păstrează amprenta presei scrise vechi. Când am fost la Londra, cu ocazia încoronării regelui Charles al III-lea, am sorbit fiecare pagină şi fiecare rând din The Times.
Am cumpărat mai multe exemplare şi pentru prieteni şi colegii din redacţie. M-am întors cu câteva kilograme de ziare. Cred că cei de “modă veche” mă înţeleg când spun că îmi place mirosul unui ziar şi bucuria de a-l răsfoi pagină cu pagină.
La capitolul reviste, tot din aeroport îmi cumpăr revista Vogue. Eu şi încă două prietene avem o regulă: de fiecare dată când călătoreşte una dintre noi, trebuie să cumpere trei exemplare din Vogue. Tot la capitolul “relaxare” intră şi cărţile, neapărat în format printat.
- La ce uitai la TV când erai mică?
Emisiunea Teleenciclopedia şi serialul Dallas. Mă mai uitam la programul“Actualităţi” pentru că asta făceau părinţii mei, dar ştirile au început să îmi placă puţin mai târziu.
Îmi amintesc şi că urmăream cu mare plăcere competiţiile de gimnastică, de patinaj artistic şi meciurile de fotbal ale echipei naţionale, împreună cu tatăl meu.
- Serial preferat?
Friends.
- Film preferat?
Capernaum. Este un film dramatic libanez, regizat de Nadine Labaki, care te face să trăieşti şi să simţi alături de personaje. Ce mi s-a părut foarte interesant este faptul că regizoarea a ales pentru distribuţie nu actori, ci oameni care au poveşti de viaţă asemănătoare cu ale personajelor.
E tulburător. Sigur că am o listă mai lungă de filme bune, dar pe acesta îl recomand cu fiecare ocazie, mai ales că nu este unul comercial, deşi a câştigat numeroase premii, inclusiv la Festivalul de la Cannes.
- Emisiune preferată?
Am câteva emisiuni care îmi plac, difuzate pe diferite platforme, despre amenajările interioare şi design.
- Ce jurnalist apreciezi?
Îmi place mult Christiane Amanpour. Din România am câteva nume preferate, dar le-am spus deja personal că îmi plac, nu o mai fac şi aici.
- Cât de des publici pe reţelele sociale?
Mi se spune că nu suficient de des. În general postez când am proiecte în desfăşurare, când călătoresc şi când merg pe munte.
- Blog sau vlog?
Înainte urmăream bloguri, acum mi se pare că au cam dispărut sau că cei care le au, postează foarte rar.
Vlogul pare acum la îndemâna oricui. Foarte multă lume face asta pe platformele de socializare. Ai de unde să alegi, ţine de tine ce alegi.
- Ţi-ai dorit să fii jurnalistă?
Da. Din şcoala generală. Îmi amintesc când am trecut pe lângă sediul local din Tîrgu Mureş al unui post TV şi mi-am spus în gând “Voi lucra aici”, şi aşa a fost, câţiva ani mai târziu. Acolo am început aventura numită televiziune.
- Cum a fost începutul în presă?
A fost frumos şi plin de emoţii, cu multă implicare, dedicare, îmi plăcea la nebunie şi simţeam că m-am pregătit pentru asta o viaţă întreagă, deşi aveam doar 20 de ani când am început. M-au ajutat foarte mult şi colegii mei, de la care am avut ce să învăţ.
- Care a fost cel mai greu moment din cariera ta?
Au fost mai multe momente grele, legate de evenimente care nu aveau cum să nu te mişte: Colectiv, pandemia de Covid-19, războiul din Ucraina şi, recent, războiul din Orientul Mijlociu.
Pe teren au fost situaţii în care oamenii au vrut să saboteze intervenţiile în direct sau au devenit agresivi, au fost transmisiuni în care am îngheţat de frig şi mi s-a lipit mâna de microfon, dar parcă orice greutate păleşte când eşti mulţumit de ce ai reuşit să transmiţi.
E foarte greu şi atunci când asişti la dramele unor oameni care şi-au pierdut casa ori, mai grav, pe cineva drag.
- Ce momente amuzante ţi s-au întâmplat în direct?
Au fost multe, dar cel mai haios s-a întâmplat când eram live, undeva aproape de Cluj-Napoca, şi a apărut din senin un câine de la o stână care a sărit pe mine.
Nu s-a văzut momentul la TV pentru că operatorul a strâns cadrul. Cred ca mi s-a părut şi mai amuzant când l-am văzut pe colegul meu cum şi-a pus, neputincios, mâinile pe cap, în spatele camerei.
- Foarte mulţi ani ai făcut teren. Îţi este dor de teren sau îţi place mai mult să fii în studio?
Uitându-mă la răspunsurile pe care le-am dat până acum, observ că cele mai multe sunt legate de experienţele trăite pe teren.
Fiecare etapă are partea ei frumoasă şi îmi place mult şi mă regăsesc în prezentarea ştirilor, iar munca de teren stă la baza formării mele şi mă ajută în intervenţiile pe care le am în jurnal cu tot felul de invitaţi, dar mai ales atunci când apar evenimente de breaking news.
Creşte adrenalina în astfel de situaţii. Partea bună e că am libertatea de a merge pe teren atunci când recomand reportaje care îmi plac şi mi se şi propun, din când în când, campanii. Nu m-am despărţit de teren, doar că ne vedem puţin mai rar.
Despre Andreea Braşovean:
- Andreea Braşovean şi-a început cariera, în presa locală, la Pro TV Târgu Mureş, în 2007. Un an mai târziu a trecut la Pro TV Cluj, până în 2012. În urmă cu aproximativ şapte ani jurnalista s-a alăturat echipei de ştiri Pro TV, de la Bucureşti.
- Din 2019, jurnalista este în echipa postului Digi 24.