Skip to main content

Jurnalistul Marian Păvălaşc şi Europa Liberă câştigă definitiv un proces cu Tudorel Toader

 
Jurnalistul Marian Păvălaşc şi Europa Liberă câştigă definitiv un proces cu Tudorel Toader

Verdict final în procesul în care fostul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, i-a chemat în instanţă pe jurnalistul Marian Păvălaşc şi publicaţia Europa Liberă. După ce instanţa de fond i-a dat dreptate lui Tudorel Toader şi obliga Europa Liberă la plata unor daune de 10.000 de lei, Curtea de Apel a anulat cu totul decizia Tribunalului. 

Publicitate

Totul a pornit de la articolul „Ţară în service. Ororile din închisori. Ce (nu) a respectat România din decizia CEDO privind tortura deţinuţilor". 

Fraza care l-a deranjat pe fostul ministru al Justiţiei a fost aceasta: „Tudorel Toader a găsit o soluţie ingenioasă de care beneficia orice deţinut român care primise o condamnare din 2012 şi până în 2017. Ca recompensă pentru condiţiile de tortură din penitenciare, fiecare deţinut primea practic o micşorare a condamnării”, în ianuarie 2022, în articolul „Ţară în service. Ororile din închisori. Ce (nu) a respectat România din decizia CEDO privind tortura deţinuţilor".

Tudorel Toader a acţionat Europa Liberă şi pe jurnalistul Marian Păvălaşc, cerându-le 2 milioane de lei despăgibiri. 

Instanţa de fond, Tribunalul Iaşi, a decis în favoarea lui Tudorel Toader. Pârâţii ar fi trebuit să-i plătească lui Toader 10.000 de lei despăgubiri, scoaterea articolului de pe site-ul Europa Liberă şi publicarea hotărârii „în două numere consecutive a trei cotidiene cu acoperire naţională, inclusiv pe pagina proprie de internet a pârâtei Radio Europa Liberă şi de pe paginile de socializare administrate”. 

Decizia a fost atacată la Curtea de Apel doar de jrunalistul Marian Păvălaşc, nu şi de Europa Liberă. Jurnalistul a fost susţinut în instanţă şi de organziaţia de libertate de presei ActiveWatch care a trimis instanţei un punct de vedere. 

„ActiveWatch consideră că Sentinţa Civilă nr. 665/2024 din 5 aprilie 2024 încalcă dreptul la libertatea de exprimare şi libertatea presei, aşa cum sunt acestea statuate de legislaţia naţională şi de cea europeană, deoarece s-a făcut pe baza unor raţionamente insuficient de fundamentate ale instanţei de fond, cu interpretarea parţială sau cu omiterea jurisprudenţei europene relevante în domeniu. Toate acestea au făcut ca instanţa de fond să dispună măsuri de sancţionare lipsite de proporţionalitate şi având drept efect descurajarea discutării cu bună-credinţă a unor chestiuni de interes public. Prin urmare, decizia instanţei de fond nu îndeplineşte testul “necesităţii într-o societate democratică” cerut de jurisprudenţa CEDO.

Curtea de Apel a decis pe 6 noiembrie să admită apelul formulat de jurnalistul Marian Păvălaşc şi să schimbe cu totul decizia instanţei de fond.

Din minuta publicată pe Portalul Instanţelor de Judecată:

„Admite apelul principal formulat de apelantul intimat Păvalaşc Marian împotriva sentinţei civile nr. 665/2024/05.04.2024 a Tribunalului Iaşi, secţia I civilă, sentinţă pe care o schimbă în tot. Respinge, ca neîntemeiată, cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul Toader Tudorel în contradictoriu cu pârâţii Păvălaşc Marian şi Radio Europa Liberă- Radio Free Europe/Radio Liberty, Inc. prin reprezentanta sa "Radio Europa Libera - Reprezentanta Organizaţiei Non-Profit "Rfe/Rl, Inc." în România.

Respinge, ca neîntemeiat, apelul incident formulat de intimatul apelant Toader Tudorel împotriva sentinţei civile nr. 665/2024/05.04.2024 a Tribunalului Iaşi, secţia I civilă. Cu recurs în termen de 30 zile de la comunicare, cererea de recurs urmând a fi depusă la Curtea de Apel Iaşi, sub sancţiunea nulităţii, conform dispoziţiilor art. 490 alin.1 C.proc.civ.”

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus