Realitatea Plus atrage încă o amendă de la CNA pentru derapaje la adresa ONG-urilor şi a protestatarilor de la Universitate. Televiziunea a fost sancţionată de forul audiovizual cu 50.000 de lei pentru două emisiuni, Culisele statului paralel din 26 noiembrie şi Tu decizi - alegeri parlamentare 2024 din 1 decembrie, difuzate în zilele în care au avut loc proteste la Universitate după rezultatele primului tur de la alegerile prezidenţiale.
Printre titlurile afişate la Realitatea Plus s-au numărat „Manipularea din spatele ONG-urilor, cine trage sforile din spate”; „Milioane de euro în campaniile ONG-urilor, de unde sunt banii”; „Instituţiile statului, speriate de ONG, cine organizează protestele”; „Investigaţii: George Soros a finanţat ONG-uri în România” (emisiunea din 26.11.2024).
Printre afirmaţiile moderatoarei, în ediţia din 1 decembrie:
„Vreau să vă spun atât, înainte să merg la invitaţii mei, că mi-ar fi ruşine, în locul domnului Bolojan, să vin să vorbesc astăzi de Ziua Naţională şi să dau mesaje pentru români, când n-a fost în stare în Oradea să pună măcar un steag tricolor. Să-ţi fie ruşine, Ilie Bolojan! Ruşine să-ţi fie! Cum să-i fie ruşine şi lui Nicuşor Dan, Lasconi omul vostru susţinut de voi, toţi cei care l-au susţinut.
Cum e posibil de Ziua Naţională a României să nu puneţi un steag? Noroc că pe la sectoare au mai pus primarii de sectoare. Huă! Să vă fie ruşine! România e ţara noastră şi o să ne-o luăm înapoi, nu cu boţi, nu cu troli, nu cu TikTok, ci cu voturile noastre. Marş! Sunteţi cea mai mare ruşine! Cum e posibil, de Ziua Naţională a României, Ilie Bolojan, care se dorea prim-ministrul al României, să nu pună un steag. Javrelor ce sunteţi! Sunteţi mână în mână cu Soros, cu globaliştii. S-a terminat. Până aici v-a fost.;
Referitor la apelativele de „javre” sau „marş!”, Mircea Toma, membru CNA, s-a întrebat: „E într-adevăr ziarist persoana care vorbeşte? Aici ameninţările sunt făcute de pe poziţia unui ziarist moderator? Aici este o ameninţare directă cu o formă de violenţă implicită care este incompatibilă, din punctul meu de vedere, cu rolul de ziarist, în particulat de moderator.”
În plus, la o simplă verificare pe site-ul municipiului Oradea, se poate vedea într-o galerie foto de la ceremonia militară de 1 decembrie, că apar numeroase steaguri tricolore.
Mircea Toma remarcă totodată şi un moment de sinceritate al Ancăi Alexandrescu:
„Momentul de sinceritate, care confirmă ceea ce sigur că ştiam, pe care îl conţine afirmaţia doamnei Anca Alexandrescu atunci când spune mândră: Pot să vă spun că munca mea de cinci ani a fost încununată de votul vostru. Din persepectivă jurnalistică, muncă de cinci ani înseamnă manipulare. Deci ceea ce a făcut timp de cinci ani doamna Anca Alexandrescu şi recunoaşte cu mândrie aici a fost că nu a făcut jurnalism ci că a fost mercenar politic care a pompat în cetăţenii care au făcut prostia să o asculte. Mi se pare un moment de sinceritate lăudabil. ”
Legislaţia încălcată:
Art. 3 - (2) din Legea Audiovizualului: „Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor”
Art. 40 - (5) din Codul Audiovizual Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.
Art. 64 - (1) Din Codul Audiovizual În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.
Art. 67 - Din Codul Audiovizual În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii.