Fraunhofer-Gesellschaft , cea mai mare societate de cercetare aplicată din Europa, prin una din cele 80 de instituţii din întreaga lume - institutul Fraunhofer IPA, a încheiat în luna noiembrie a anului trecut un parteneriat public privat cu Steinbeis Danube Centre şi Microelectronica S.A , în vederea realizării de transfer tehnologic în industria de producţie.
Proiectul rezultat se numeşte “Springboard for the Romanian industrial manufacturing – Starting up a Territorial Technology Transfer“ şi se află sub egida Strategiei Uniunii Europene pentru Dezvoltarea Ţărilor Dunărene, care implică repartizarea miliarde de euro pentru dezvoltarea acestor ţări, având susţinerea directă a Platformei Tehnologice Europene – ManuFuture.
“Acest parteneriat internaţional finanţează iniţierea, organizarea şi realizarea unor activităţi în România şi în zona dunăreană, activităţi prin care să susţină in mod direct dezvoltarea şi îmbunătăţirea transferului de tehnologie spre industrie. Rezultatul aşteptat este creşterea competitivităţii şi productivităţii industriei de producţie, precum şi adaptarea cercetării fundamentale şi aplicate la cerinţele acesteia”, a declarat Simina Fulga, manager de proiect şi responsabil strategii şi relaţii cu România în cadrul Fraunhofer IPA din Stuttgart.
Simina Fulga a adăugat că scopul proiectului este acela de a închide cercul prosperităţii socio-economice după modelul Fraunhofer, model care de mai bine de 60 de ani este aplicat cu succes pe plan internaţional.
Proiectul vine ca răspuns al nevoii firmelor de producţie româneşti de a realiza produse inovative la preţuri competitive, aşa încât să se poată menţine pe o piaţă globală în care competiţia este din ce în ce mai acerbă. În ţările occidentale, companiile preiau rezultatele furnizate de institutele de cercetare aplicată şi le integrează în activitatea lor, crescându-şi în mod continuu competitivitatea şi productivitatea prin inovare. În România, acest mecanism de transfer de know-how se află încă în faza incipientă.
“Fraunhofer IPA organizează iniţial în patru teritorii pilot - Bucureşti, Craiova, Timişoaraş si Sibiu - workshop-uri menite să pună la aceeaşi masă companii industriale, institute de cercetare şi universităţi, aşa încât să poată fi găsite soluţii pentru ca ele să lucreze eficient împreună. Prima fază presupune identificarea punctelor comune existente între firme, universităţi şi institutele de cercetare aplicata, pentru ca apoi, ele să constituie baza unor proiecte de transfer tehnologic finanţabile. Această strategie operativă urmează să fie apoi aplicată şi în alte teritorii ale României”, a mai precizat Simina Fulga.
Ceea ce îndreptăţeşte Fraunhofer IPA să se implice într-un asemenea proiect este vasta experienţă pe care a acumulat-o în acest domeniu în ultimii 50 de ani. Fraunhofer IPA derulând proiecte în nenumarate ţări de pe tot mapamondul. În România, acesta s-a făcut remarcat în proiectele de referinţă deja implementate şi funcţionale, exemple în acest sens fiind proiectele LuminaLED în Bucureşti şi „Proiectare de fabrică Greenfield” în Arad. Aşadar, această nouă iniţiativă nu este o încercare stângace de a demara un proiect, ci o misiune asumată de nişte profesionişti la nivel internaţional.
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
Comentarii