„Dacă mai mulţi ar fi făcut lucrurile aşa cum trebuie, România ar fi arătat altfel”. Nu este mesajul unei campanii sociale, ci a unui client comercial, Transavia (procesator de carne de pui). O campanie ce vine la ceas de Centenar să vorbească despre onoare, integritate şi respect.
„Calea urmata nu a fost aceea de a sarbatori fals, patriotard, cei 100 de ani de la Marea Unire. Ci de a constata, cu destula amaraciune, ca Romania si-a pierdut reperele morale”, a povestit Robert Tiderle, şeful agenţiei Papaya, ideea din spatele campaniei Transavia.
De ce o campanie cu mesaj cu tentă socială? „Pare o campanie sociala, dar asta este impresia lasata in multi ani de zile de comunicarea pe care au ales-o brandurile comerciale – aceea de a nu se implica, lasand ca educatia sa fie facuta doar prin eforturile ONG-urilor, de regula fara resurse si fara vizibilitate.”, a explicat Tiderle.
Social sau nu, clipul publicitar a devenit vital în câteva ore: peste 8.000 de share-uri, pe Facebook, şi sute de mii de vizualizări.
„Asta inseamna ca oamenii aveau nevoie de aceasta campanie. Probabil ca o demonstratie de implicare in zona sociala din partea unui brand comercial atat de salutata va incuraja si alte companii sa spuna lucrurilor pe nume. Chiar daca traim niste vremuri in care normalitatea pare curaj.”, îşi explică Tiderle viralizarea campaniei.
Campania, şi pe Antena 3
Spotul Transavia rulează şi pe Antena 3.
Robert Tiderle explică:
"Împreuna cu clientul am decis ca acest mesaj sa apara si pe Antena 3. O decizie care poate va dezamagi multa lume, dar pe care ne-am asumat-o, in speranta ca si publicul lor va fi expus la adevar. Chiar daca acesta vine doar din calupul de publicitate."
Robert Tiderle a vorbit într-un interviu pentru Paginademedia.ro despre cea mai virală campanie publicitară. Cel puţin, de până acum.
Ce a vrut clientul?
Transavia nu este tipul ala de companie abonata an de an la campanii de comunicare. Ultima campanie este din 2014. Prefera sa investeasca in produs, in oameni sau in tehnologie. Iar asta le-a adus, fara comunicare intensiva, asa cum spuneam, pozitia de lider detasat. Si-au dorit ca acest “facem lucrurile asa cum trebuie”, principiu valabil la toate nivelele de productie, sa fie pus intr-un context de campanie. Iar cel mai bun brief nu a fost powerpoint-ul, ci invitatia la sediul din Alba Iulia, unde am vazut cu ochii nostri cum arata lucrurile facute exact asa cum trebuie.
Cu ce ati venit voi?
Pentru un brand nascut in Alba Iulia, sa gandesti ca ai putea sa aduci in discutie incarcatura emotionala a centenarului pare o idee la prima mana. Dar calea urmata nu a fost aceea de a sarbatori fals, patriotard, cei 100 de ani de la Marea Unire. Ci de a constata, cu destula amaraciune, ca Romania si-a pierdut reperele morale. Inotam intr-o mare de impostura si incompetenta, avem coruptie la cel mai inalt nivel, ne pierdem increderea ca ne mai putem face bine. Va dati seama cat de greu este pentru un business de familie condus de principii solide, sa reziste in acest context?
Asa ca, intr-o societate polarizata, unde binele si raul sunt usor de identificat, Transavia nu a ales sa se faca ca nu vede ce se intampla. A ales sa portretizeze binele si raul, insistand in a spune ca respectarea principiilor este singura solutie impotriva degradarii tot mai accentuate a societatii.
Spune-ne despre mesajul de final al campaniei „Dacă mai mulţi ar fi făcut lucrurile aşa cum trebuie...”. Este unul foarte puternic pentru un client comercial.
Este foarte puternic pentru ca este adevarat. Cum spuneam, Transavia a devenit lider prin integritate. Este o companie puternica, una dintre cele mai mari din Romania. Dar intelege si ca, asa cum spunea Voltaire, o putere mare inseamna si o mare responsabilitate. Pare o campanie sociala, dar asta este impresia lasata in multi ani de zile de comunicarea pe care au ales-o brandurile comerciale – aceea de a nu se implica, lasand ca educatia sa fie facuta doar prin eforturile ONG-urilor, de regula fara resurse si fara vizibilitate.
Si, daca tot discutam de responsabilitate, o sa va mai dau un exemplu – impreuna am decis ca acest mesaj sa apara si pe Antena 3. O decizie care poate va dezamagi multa lume, dar pe care ne-am asumat-o, in speranta ca si publicul lor va fi expus la adevar. Chiar daca acesta vine doar din calupul de publicitate.
Peste 8.000 de share-uri pe Facebook. Cum vezi reactia asta a publicului?
Asta inseamna ca oamenii aveau nevoie de aceasta campanie. Probabil ca o demonstratie de implicare in zona sociala din partea unui brand comercial atat de salutata va incuraja si alte companii sa spuna lucrurilor pe nume. Chiar daca traim niste vremuri in care normalitatea pare curaj.
Ce reacţii aţi primit voi, pe lângă viralizarea asta?
Este, si nu exagerez, coplesitor. Oamenilor le-a mers la suflet, poate ca a trezit niste sentimente adormite sau a eliberat niste frustrari. Am incercat sa ne ridicam la nivelul clientului si sa facem si noi o campanie exact asa cum trebuie.
După spotul de imagine al Transavia, ce mai urmează?
Foarte curand, spotul de produs Fragedo. Ca tot se intreba lumea unde este puiul? Prezentat si facut exact asa cum trebuie de Transavia.
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
Sunt curios ce evolutii in vanzari vor avea dupa reclama asta foarte "pomposa" dar necesara ca o tichie de margaritar la magar.