VIDEO. George Washington, călare, le vorbeşte soldaţilor. Pe un câmp de luptă. O engleză cu accent pe fundal. Cadre cinematografice. Costume din perioada Independenţei Americii. O reclamă care pare "făcută afară". Reclama First Bank este însă gândită, filmată şi produsă în România (Bătălia lui Washington "s-a dat" pe undeva, pe un câmp din Giurgiu.)
De ce a preferat agenţia de publicitate să meargă pe un "spot american"? Mai ales că vorbim de 23 Communication, agenţia lui Bogdan Naumovici, publicitar cunoscut pentru "aerul românesc" din reclamele pe care le realizează.
Care a fost motivul pentru care aici a mers pe "aerul american"?
Explică pentru Paginademedia.ro Bogdan Naumovici, un publicitar cunoscut
Înainte de răspunsuri, primul spot al First Bank:
Cum a venit ideea cu "aerul americanul"?
Bogdan Naumovici: Ne bucurăm mult să fim întrebaţi dacă spotul e făcut în Statele Unite, mai ales că între brief şi lansare am avut cam o lună şi un pic. Noi credem că oamenii pe care First Bank şi-i doreşte drept clienţi sunt, în majoritate, educaţi, citiţi, umblaţi suficient prin lume încât să aprecieze o campanie în engleză, regizată şi jucată impecabil, "ca afară".
Lansarea primei bănci din România care îşi asumă ADN-ul american merită o campanie, aşa cum spune şi sloganul, făcută "The American Way".
Am filmat două spoturi, unul de imagine şi al doilea de produs, în două zile de filmare, în două locuri: Herăşti, undeva spre Giurgiu, unde am filmat câmpul de bătălie al lui Washington şi tiparniţa lui Hamilton, şi life Palatul Ştirbei din Buftea, unde am recreat sală în care s-a semnat Declaraţia de Independenţă a Statelor Unite şi reşedinţa din cel de-al doilea spot. Casa de producţie care s-a autodepăşit a fost Smart Film, iar regizorul, evident american, a fost Brandon Beachman, ajutat de un director de imagine tot american, Colin Arndt.
Conceptul creativ?
Bogdan Naumovici: Am propus un singur concept creativ, venit cumva de la sine, din ADN-ul american al băncii. Când spui America şi spui bani, te gândesti destul de repede la preşedinţii şi Părinţii Fondatori ai naţiunii americane, portretizaţi pe dolari. Iar ei au lăsat în urmă o bogată literatură şi o întreagă iconografie care a devenit familiară întregii lumi.
"The Founding Fathers" este conceptul generos sub care a fost lansată First Bank, într-o campanie care a început cu un panotaj de teasing, cu 4 citate ale lui George Washington, Benjamin Franklin, Thomas Jefferson şi Abraham Lincoln, iar pe 22 noiembrie, de Thanksgiving, a apărut şi spotul de lansare, "Hamilton", odată cu dezvăluirea brandului pe panouri, la metrou şi în online.
Povestea lui Hamilton, unul dintre cei doi Părinţi Fondatori care nu au fost şi preşedinţi, alături de Benjamin Franklin, ne-a interesat când am observat că e singurul portret de pe dolari orientat spre stânga. Săpând puţin mai adânc, am descoperit că el este întemeietorul primei bănci a Statelor Unite, numite în mod original, First Bank, şi al sistemului financiar american. Am pus povestea lui în contextul istoric corect, cel al Revoluţiei Americane.
Asta a însemnat costume şi peruci aduse de la Londra şi de la Praga, actor britanic, voci americane, un efort impresionant de producţie de care Smart Film s-a achitat impecabil. Aş adăuga aici că ne-am bucurat de un mandat de încredere total, foarte rar întâlnit în această piaţă şi cu atât mai puţin la începutul unei relaţii, inclusiv deplina libertate la a ne alege partenerii cu care am realizat spoturile.
De ce nu s-a precizat, în reclamă, că First Bank este, de fapt, urmaşul Piraeus Bank?
Bogdan Naumovici: Am ales să vorbim despre First Bank, intenţiile şi valorile sale, mai degrabă decât despre trecerea de la Piraeus Bank la noul brand. Am considerat că e mai important să ne concentrăm pe ce urmează, pe noile servicii şi produse aduse de First Bank.
Ce a vrut clientul? Care a fost brieful?
Bogdan Naumovici: Brief, cuvântul din engleză pe care îl folosim în industria noastră când ne referim la tema pe care o primim de la un client, înseamnă şi "scurt". Ceea ce brieful este foarte, foarte rar. De data asta, însă, tema a avut fix o frază: First Bank este o bancă românească cu capital american, care livrează "better banking". Atât.
Cred că noi, la 23, suntem mai aproape de valorile americane în general, aşa că ne place mult libertatea. Şansa de a lansa o bancă nouă în România, cu asemenea libertate creativă, e un lucru cu care nu prea te mai întâlneşti în zilele noastre.
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
Comentarii
Orice roman care a avut legatura cu bancile, in general, stie ca degeaba vopsesti gardul si apoi incepi sa vinzi cozonac, dar de fapt ele sunt tot gogosi.
Dacă ajunge banca pe locul 8, are voie să se numească First Bank?
(are șanse să ajungă acolo!)
Sper să intre și First Bank în rândul lumii oferindu-le clienților acces la mai multe bancomate (vezi serviciile oferite de CEC Bank și Euronet).
Nu-i bulșit!