Când presa (mai) contează. Bătrâni grav bolnavi şi tineri cu dizabilităţi, ascunşi în două clădiri în construcţie, pe un câmp din Tunari. Oamenii nu aveau apă sau curent. De data aceasta dezvăluirile au venit de la Observatorul Antenei 1.
Reporterul Observator a sunat luni seara la 112 pentru a anunţa că 11 persoane, bătrâni bolnavi şi tineri cu dizabilităţi, ar fi ţinute în două case în construcţie.
Povestea celor 11 persoane găsite în condiţii improprii a început în urmă cu o săptămână. În urma verificărilor, centrul din Voluntari, unde erau cazaţi iniţial aceştia a fost închis, pentru că nu avea licenţă de funcţionare. Chiar dacă era acreditat din 2021.
Citeşte şi: Când presa (mai) contează. „Toţi ştiau”. Un nou episod din acheta care a zguduit opinia publică. Instituţiile fuseseră informate de peste un an de ororile din centrele pentru bătrâni
După închiderea azilului, oamenii, mulţi dintre ei bătrâni grav bolnavi sau tineri cu dizabilităţi, au fost mutaţi în mijlocul câmpului, în două case care nu dispun de apă sau curent, spun jurnaliştii de la Observatorul, care au primit un pont de la unchiul unui tânăr dintre cei internaţi.
După ce a cerut ajutorul pe Fii Observator, bărbatul însoţit de reporterii Observator a mers în Tunari, acolo unde a fost relocat tânărul, împreună cu ceilalţi 10 bolnavi.
Ulterior, reporterul Observator a sunat la 112 pentru a alerta autorităţile. La scurt timp au apărut echipajele de poliţie, salvarea şi reprezentanţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.
Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), a declarat, luni seară, la Antena 3, că cei 11 bătrâni bolnavi ascunşi într-o casă în construcţie din Tunari trăiau în condiţii ce îi puneau în pericol. Poliţia a solicitat luni seară sprijinul ISU Bucureşti-Ilfov la imobilul în construcţie, unde au fost găsiţi vârstnicii.
„Acolo, colegii au constatat prezenţa a 11 persoane în condiţii care nu permit îngrijirea lor corectă, într-o casă aflată în construcţie, care nu este finalizată şi care nu are anumite lucruri de bază, inclusiv balustrade pe scări nu avea, adică oricine putea să cadă, mai ales în cazul bătrânilor”, a spus şeful DSU, care a precizat că bătrânii au fost evaluaţi medical şi s-a reluat decizia relocării acestora.
Amintim că ancheta despre azilele groazei din judeţul Ilfov au început în urmă cu şase luni, sub semnăturile jurnaliştilor Ovidiu Vanghele, de la Centrul pentru Investigaţii Media şi Bianca Albu, de la Buletin de Bucureşti.
Subiectul a explodat săptămâna trecută când DIICOT a făcut deschineri şi arestări în câteva dintre centrele de bătrâni din Voluntari.