FOTO. Cum este "acasă" la Survivor? Detalii inedite de pe platourile de filmare ale show-ului difuzat de Kanal D. Cum se desfăşoară un joc între Faimoşi şi Războinici? Cât de dificile sunt probele? Care este logistica din spatele celor cateva zeci de minute de emisiune de la televizor? Şi ce nu se vede pe micul ecran?
Paginademedia.ro a ajuns pe platourile de filmare ale emisiunii, într-un tur organizat pentru presă de postul TV.
Ce nu se vede pe TV este la fel de spectaculos: numai regia de producţie - una mobilă, se întinde pe zeci de metri: corturi, cabluri, echipamente, mixere, camere şi monitoare. Iar această regie este adusă zilnic pe insulă cu barca!
Pentru ca riscul să intre în cadru echipa să fie mai mic, toţi au îmbrăcăminte închisă la culoare (se pot "pierde" în umbra din regie în cazul unui cadru accidental). Concurenţii sunt izolaţi şi nimeni din afară nu poate vorbi cu ei (doar prezentatorul şi câţiva oameni din producţie).
Regulile de izolare s-au aplicat şi acum când jurnaliştii erau "spectatori" pe platou: pentru a nu-i "perturba" pe concurenţi (care, într-adevăr, nu au mâncare la discreţie), ziariştii au evitat să ia gustarea de faţă cu ei.
Jurnaliştii au asistat la un duel dintre Faimoşi şi Războinici, pe unul dintre traseele „de pe uscat”.
Încrâncenare, devotament, pasiune, multă muncă (da, muncă fizică) şi de partea concurenţilor, dar şi de partea echipei de producţie. Cam aşa ar putea fi descrisă, pe scurt, experienţa Survivor văzută din exterior, chiar de pe platourile de filmare.
Paginademedia.ro prezintă câteva detalii interesante, mai puţin ştiute, din culisele show-ului Survivor. Alte lucruri inedite le va spune chiar prezentatorul Daniel Pavel, într-un interviu video acordat Paginademedia.ro tot în Republica Dominicană. Interviul urmează să fie publicat în curând.
1. Distanţa dintre ziua de filmare şi ziua în care jocul se vede pe post este foarte mică. Practic, jocul la care presa a asistat s-a filmat într-o zi de joi, iar la TV s-a difuzat trei zile mai târziu.
2. Concurenţii sunt izolaţi: reporterii prezenţi pe traseu n-au vorbit cu concurenţii, echipa de producţie explicând că regulile jocului cer ca aceştia să nu intre în contact cu oameni din exterior.
3. Plajă transformată într-un adevărat platou de filmare:
- Drumul până la locul de filmare, o plajă dintr-o arie protejată a Dominicanei, s-a realizat cu o barcă de viteză, pe Marea Caraibilor, şi a durat aproximativ jumătate de oră.
- Pe o parte a respectivei plaje era traseul pentru Survivor, câteva sute de metri mai departe era un traseu de Exatlon (show pe care casa de producţie Acun Medya îl face în alte ţări), iar la alte câteva sute metri era traseul „Piraţilor”.
4. Concurenţii trebuie să îşi înfrunte adversarii şi vremea:
- Dacă cei din echipa de producţie sunt mai „norocoşi” şi îşi petrec mare parte a timpului în corturile destinate regiei, concurenţii petrec tot jocul în soare, la temperaturi care sar lejer, în anumite zile, de 35 de grade. Pe de altă parte, sunt şi zile în care plouă, dar filmările nu se opresc. La toate acestea se adaugă şi umiditatea ridicată din acea parte a lumii.
- Probele în sine sunt dificile, după o cursă nebună printre ostacole, urmează proba de îndemânare care le pune probleme mari concurenţilor. Indiferent cât de simplu pare totul la televizor, la „firul ierbii” lucrurile se schimbă.
- Presiunea din partea coechipierilor, dar şi din partea adversarilor, căldura insuportabilă, arsurile solare, ţânţarii şi condiţiile vitrege (mâncare puţină şi locuitul în „cocioabe”, aşa cum le numesc concurenţii) se reflectă în performanţele din competiţie, bune sau rele.
5. Logistică complexă: cabluri, generatoare, camere şi mulţi oameni la producţie
- Echipa de producţie pentru un singur joc dintre Faimoşi şi Războinici este numeroasă: între 15 şi 20 de persoane - români, dominicani şi turci.
- Sunt necesare generatoare pentru alimentarea echipamentelor din regie deoarce plaja unde s-a filmat duelul este „ruptă” de tehnologie.
- Există zeci de metri de cabluri înşirate prin nisip, care trec şi alimentează fiecare echipament electronic cu care se filmează.
- Camerele, stativele, mixerele şi monitoarele din regie sunt aduse cu barca la punctul de filmare în fiecare dimineaţă. La final se demontează şi se urcă din nou în barca. Procesul este reluat a doua zi pentru că traseele se schimbă în funcţie de probele din competiţie.
- Echipamentele sunt transportate în nişte cutii voluminoase de metal, care fac toată „mutarea” mult mai practică. Acestea sunt cărate zeci de metri prin nisip, până la bărci.
- Regia este amplasată în câteva corturi montate pe marginea traseului.
- Operatorii sunt aliniaţi pe marginea traseului, iar filmarea se realizează dintr-o singură „dublă”, practic în regim de live. Imaginile se montează ulterior. Există câteva camere fixe, dar şi un operator în mişcare.
- Pe lângă camerele obişnuite, au şi o macara (cu care se filmează jocul de îndemânare) şi o dronă (pentru imaginile de la înălţime aer).
- De asemenea, fotografii din competiţie (cei care au făcut şi fotografiile din acest material) îi urmăresc atent pe Faimoşi şi pe Războinici pentru a surprinde cele mai bune cadre.
- În pauzele dintre probe doi sau trei oameni se îndreptă către „colţurile” destinate fiecărei echipe pentru a lua, la cald, reacţiile concurenţilor.
6. Pregătirea traseelor de concurs:
- Înainte de începerea propriu-zisă a probelor se filmează introducere, adică momentul în care protagoniştii păşesc pe insula unde urmează duelul.
- Obstacolele şi traseele sunt pregătite de echipa de producţie.
- Concurează câte doi oameni din fiecare echipă, iar între fiecare duel dintre doi concurenţi există o pauză de câteva minute în care cei din echipa de producţie readuc obstacolele de pe traseu în poziţia iniţială.
- Prezentatorul Daniel Pavel îi urmăreşte în viteză pe concurenţi şi comentează în timp real prestaţiile.
7. Reguli stricte de protecţie. Deşi toţi jurnaliştii erau vaccinaţi şi testaţi pentru Covid-19, regulile au fost clare: distanţare fizică şi măşti.
- Filmarea jocului la care a participat şi Paginademedia.ro a durat aproximativ 3 ore.
Survivor, după trei sezoane de Exatlon
Reamintim că, la începutul lui 2020, Kanal D a readus Survivor pe TV, show ce mai fusese produs de Pro TV în 2016. Mutarea postului Dogan venea după trei sezoane de Exatlon, un show bine primit de public la primul sezon. Show-ul şi-a mai pierdut din popularitate în sezoanele doi şi trei.
Practic, Survivor a fost continuatorul Exatlon.
Survivor a fost filmat tot în Republica Dominicană, cu acelaşi producător ca Exatlon, Acun Medya. Casa de producţie face şi Exatlon, în continuare, pentru anumite ţări.
*Imagini realizate de unul dintre fotografii oficiali ai Survivor
Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
Comentarii
Si mult peste Bucatarii Zero in fiecare duminica.
Si mult peste Ultimul Trib Antenist.
Dovada este probitatea profesionala a jurnalistului semnatar al reportajului, alaturi de zecile de oameni care muncim sub soarele dominican, la proiectul Survivor.
Explicatia legata de existenta regulilor este mai mult decat suficienta si era, de altfel, intuibila.
Ati stricat frumusete de articol.
Imaginile au fost realizate de fotografii oficiali ai emisiunii, în timpul turului pentru presă. Când vine vorba de astfel de formate TV, regulile sunt destul de stricte în ceea ce privește fotografierea. Singurii oameni acreditați au fost cei de la Acun Medya. Sper că acum e mai clar.