Poveşti cu influencerul Alex Cozma (Atenţie, Cad Mere). De ce numeşte canalului lui de YouTube Atenţie, Cad mere? Cât timp se pregăteşte pentru clipuri? Cine îl ajută la partea de documentare? Ce spune despre secvenţele pe care le-a realizat după producţia Oppenheimer?
„Pentru a face ceva, am înţeles că trebuie să lucrez de două ori mai mult decât restul, aşa că am lucrat, de patru ori mai mult. În 4 ani nu am mai putut să editez, durere de mâini, asta în 2018, aşa că am primit ajutor”, a povestit Alex Cozma pentru Paginademedia.
Alex Cozma este influencerul din spatele canalului de YouTube „Atenţie, Cad Mere”. Alex are 1,15 milioane de abonaţi pe YouTube şi s-a apucat să realizeze clipuri educaţionale în 2014.
„Însă chiar daca nu am o greşeală de exprimare, în comentarii se va găsi ceva - fie nu am tricoul călcat, fie nu mă prezint bine pentru audienţa atât de mare, fie este o greşeală ca am discutat subiectul în sine”, adaugă el.
Seria de BAC, cel mai dificil video
„Seria de BAC. Fiecare episod este cel mai dificil. Au fost 80 de locaţii, în toată ţara. 130 pagini de material, multe bâlbe, totul din memorie învăţat pe loc, fără prompter.
Doar de două ori Covid, şi doar de două ori insolaţie, o dată în Braşov, şi o dată la Babele, urmăriţi în Bucureşti de hoţi de buzunare, respinşi de muzee chiar şi pe bani… şi asta a fost doar filmarea. Acum la edit, sa găseşti totul, şi să îl compui… chin. Echivalentul mai multor filme, sau documentare filmate în acelaşi timp de o echipă formată din doi oameni”, spune influencerul.
Cum s-a apucat de YouTube?
„Ce spun pe canalul de Youtube, spuneam şi prietenilor dinainte de a exista YouTube. A fost şi pentru mine doar un măr căzut, după mult gândit, click, uite că aici ar putea să fie un viaduct bun pentru gândurile care curg.”
Detalii, în interviul de mai jos cu Alex Cozma
Paginademedia.ro: De ce se numeşte Atenţie, cad mere?
Alex Cozma: Este o glumă din fizică legată de mărul lui Newton, care conform lui Newton este doar o poveste alegorică, i-a căzut in cap, şi lunile de gândit la gravitaţie au căpătat sens.
De ce atenţie însă? Pentru că nu eşti pregătit pentru toate ideile care îţi pot veni aici, nu intră nepregătit. Cam aici se termină gluma, altfel am avut nevoie de ceva practic, uşor de ţinut minte, uşor de transformat în logo şi intro animat.
Aveam nevoie de mişcare pe scurt. Atenţie auzi toată ziua la staţia de metrou, apoi semne de circulaţie peste tot… şi aşa primesc reclamă gratis.
Paginademedia.ro: De unde ţi-a venit ideea de a face clipuri educaţionale?
Alex Cozma: Ce spun pe canalul de Youtube, spuneam şi prietenilor dinainte de a exista YouTube. A fost şi pentru mine doar un măr căzut, după mult gândit, click, uite că aici ar putea să fie un viaduct bun pentru gândurile care curg.
Paginademedia.ro: Care a fost primul clip pe care l-ai publicat pe YouTube?
Alex Cozma: Primul clip a fost în 2011 despre strada pe care locuiam, un exerciţiu de montaj video, şi au mai urmat vreo 10 similare, ca exerciţiu, doar în 2014 am publicat pe acest canal pornit de la zero cu acest scop.
Primul aici a fost un clip despre imagini care nu sunt ce par, şi explic ştiinţific ce este fiecare lucru. Cred că aici vine cumva diferenţa mai mare faţă de alte canale, ca în loc “ui ce mister misterios, hai dă click pe el şi vezi nimic” eu explic misterul.
Paginademedia.ro: Cât timp durează să pregăteşti un video?
Alex Cozma: Timpul variază de la 6-8 ore pentru documentare, până la o săptămână, două săptămâni, patru luni, depinde de proiect. Montajul este mai “simplu” în variaţie, între 4 ore şi maxim o săptămână.
Paginademedia.ro: Ai pe cineva care te ajută la documentare?
Alex Cozma: Când am început YouTube, eram, pe nişă, undeva la 60 de canale. Pentru a face ceva am înţeles că trebuie să lucrez de două ori mai mult decât restul, aşa că am lucrat, de patru ori mai mult. În 4 ani nu am mai putut să editez, durere de mâini, asta în 2018, aşa că am primit ajutor.
Apoi la documentare am putut să merg singur mai departe, până în 2022, când pentru a face mai mult timp familiei în creştere am comprimat ziua mea de lucru în 4 ore. Până atunci era la 8-10 ore, dar relaxat cumva, tv mereu pornit, şi îmi mutam atenţia între treaba mea şi TV.
Ei bine, TV-ul a trebuit oprit şi în 2 săptămâni de stat concentrat doar în faţa mea, am pierdut capacitatea de focalizare a imaginii la distanţă. Am luat o pauză de la ecrane de 2 săptămâni, lucrurile şi-au revenit şi am căutat ajutor la documentare.
Acum am o jurnalistă, o doctorandă în geografie, o scriitoare de ficţiune, două pe psihologie, şi un filosof în teste.
Paginademedia.ro: Care a fost cel mai dificil video de realizat de până acum?
Alex Cozma: Pffff, seria de BAC. Fiecare episod este cel mai dificil. Au fost 80 de locaţii, în toată ţara. 130 pagini de material, fiecare pagina 5 minute în medie, şi asta doar pe material final, multe bâlbe, totul din memorie învăţat pe loc, fără prompter.
Doar de două ori Covid, şi doar de două ori insolaţie, o dată în Braşov, şi o dată la Babele, urmăriţi în Bucureşti de hoţi de buzunare, respinşi de muzee chiar şi pe bani… şi asta a fost doar filmarea. Acum la edit, sa găseşti totul, şi să îl compui… chin. Echivalentul mai multor filme, sau documentare filmate în acelaşi timp de o echipă formată din doi oameni.
Paginademedia.ro: Te-ai gândit vreodată să renunţi la clipurile educaţionale şi să încerci alt gen?
Alex Cozma: Mă gândesc acum, dar nu, nu m-am gândit. Chiar şi dacă aş călători mai mult, scopul final ar fi tot de a oferi informaţii despre oameni, locuri şi istorie.
Paginademedia.ro: Ai spus într-un interviu că ai zis şi lucruri greşite în clipurile tale. Îţi mai aminteşti care au fost acelea şi ce ţi-au spus oamenii din online?
Alex Cozma: Sunt prea multe pentru a le numără, dacă ar fi să pun un număr totuşi, în 1500 episoade şi peste 400 ore de vorbit, cred că am două greşeli pe oră. Recent am aflat că spun “repercursiuni” în loc de “repercusiuni”.
Însă chiar daca nu am o greşeală de exprimare, în comentarii se va găsi ceva - fie nu am tricoul călcat, fie nu mă prezint bine pentru audienţa atât de mare, fie este o greşeală ca am discutat subiectul în sine, chiar am primit acest mesaj la seria de Istorie pentru BAC cum că istoria îndoctrinează.
Paginademedia.ro: Ai refăcut secvenţe din producţia Oppenheimer. Care au fost cele mai dificile secvenţe de realizat?
Alex Cozma: De filmat Oppenheimer a fost foarte simplu, uşor peste mici inconvenienţe. Da, nu am avut acces la material explozibil, deşi aş fi putut face rost, nu cred că merita filmul un gram de dioxid de carbon emis în atmosferă.
Din acest motiv l-am şi făcut, mi-a părut cel mai simplu film din lume. Însă un film de genul “The only boy living in New yYork” “Little Miss Sunshine” ,“ Despre oameni si melci” îmi par foarte greu de realizat pentru că au suflet, au angoasă, sunt greu de urmărit, te dor ochii de cât de penibile sunt unele scene, dar sunt reale, sunt greu de făcut, de gândit, de pus în aplicare.
Aşa ceva nu as încerca să fac. Dar un film, unde 14 minute au fost doar cadre stock, şi “efecte speciale” - USOR. Replică pe replică am reprodus filmul în 60 de minute. Şi am oferit mai multă informaţie reală despre eveniment. Cu cadre unul lângă altul pentru a arată că sunt la fel, ROppenheimer, vs Oppenheimer…Unde este Oscarul meu?
Paginademedia.ro: De unde a pornit ideea a reface secvenţe din acest film?
Alex Cozma: De aici, de la faptul că mi s-a părut un film tare simplist, care m-a făcut să vreau să plec din sala de cinema, da am plătit pentru un film de propagandă, dar nu sunt obligat să îl si văd. Dacă era un film entertaining, ok, este plin de filme de propagandă, dar sunt entertaining.
Aici, nu am avut cum să mă distrez. Şi ridic o provocare, urmăreşte “Grave of the fireflies”, film Ghibli animat ieşit în 1988, care arată străzile Japoniei bombardate, şi spune povestea a doi frăţiori rămaşi pe drumuri. Este un film pe care doar o dată poţi să îl vezi. Nu sunt singurul care doar la gândul filmului are nevoie de un şerveţel. De aici, la aplauze… şi glorificarea armatei, şi Oscar pentru asta… sarut mâna, dar nu.
Paginademedia.ro: Care a fost secvenţa cea mai grea de realizat?
Alex Cozma: Am găsit canioane în România, la Braşov, însă poate drumurile din Bulgaria au fost cele mai rele. Am mers cu maşina, electrica să nu pun dioxid…, până în Bulgaria pentru a filma cadre pe mare cu Mihai-Alexandru Haş, în rolul lui Einstein.
Pe mare pentru ca Einstein era mare navigator… dar nu a fost prezent în povestea reală a lui Oppenheimer, alt fizician era, dar Nolan a spus că pe Altman nu îl recunoaşte nimeni, nu dă bine, şi a fost înlocuit, deşi fără pic de sens, de Einstein, că na, trebuie vândute bilete la cinema.
Paginademedia.ro: Cu ceva timp în urmă ai lansat seria de episoade Istoria Bac. Ai filmat în multe oraşe din ţară, dar spune-ne cât a durat realizarea acestor episoade?
Alex Cozma: Filmările trebuiau începute în martie 2020. Evident asta nu s-a mai putut. Am profitat de timp pentru a mai lucra la text, de asta s-a ocupat o scriitoare, Claudia Badea, şi în 2023 când am avut în final voie să ieşim, am şi ieşit, din martie până în iunie am filmat.
Cu cadre încă filmate şi acum, pentru a adăuga la poveste, avem chiar şi 20 de minute în cadre animate. Din iunie editam materialul şi îl publicam câte 15 minute pe săptămână. În mai ar trebui să fie gata tot şi publicat ca un material complet.
Acum public câte 15 minute, pe bucăţi, pentru a vedea ce am mai greşit, şi corecta în varianta pe capitole pe programă, nu episoade ca acum. Mai sunt greşeli, gen “prorfigenetul” în loc de “prorfirogenetul”.
Paginademedia.ro: Se apropie examenul de bacalaureat. Ce alte proiecte ai în desfăşurare pentru cei care se pregătesc de acest examen?
Alex Cozma: Am text pentru geografia de BAC, din păcate nu am avut iarna anul acesta, şi am vrut iarna cum trebuie pentru a filma geografia.
Sper anul viitor însă să fie gata. O să fie mai complicată din păcate. Un serial documentar în final.
Paginademedia.ro: Care este cel mai lung video?
Alex Cozma: Am mai multe clipuri ca şi compilaţie. O serie de episoade gândite pe aceeaşi temă, publicate pe 2-3 luni, în final se combină. într-un singur proiect de 2-3 ore. Care, cu un pic de speranţă, nu mai are greşeli.
Paginademedia.ro: De unde îţi vin ideile pentru clipuri?
Alex Cozma: Este suficient să ai o idee, din ea, ca dintr-o sămânţă, ies rădăcini, şi tot aşa. Din idee in idee.
Cine este Alex Cozma?
- În 2014 a terminat facultatea şi tot în acelaşi an a început să facă YouTube
- A avut job-uri de vară. În vacanţe a lucrat în construcţii
- A lucrat la o pensiune 2-3 luni, ca agent de asigurări 3-4 luni
- Ştie cinematografie, montaj, efecte practice dar si speciale, regie, scris
Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro