Şefa TVR recţionează în contextul scandalului declanşat de Revelionul cu Vancanţa Mare şi Dan Bittman. După ce programul a fost criticat dur de Dorina Rusu (membră CNA), de Iulian Bulai (preşedintele comisiei mass-media din Parlament), dar şi de alţi politicieni, Doina Gradea şefa TVR îşi susţine decizia de a-i aduce pe cei de la Vacanţa Mare de Revelion.
Mai mult, spune că TVR poate reprograma oricând programul de Revelion.
„În buna tradiţie a Televiziunii Române, din respect pentru telespectatori, vă facem cunoscut că, sub genericul devenit brand „Dacă doriţi să revedeţi”, managementul TVR 1 şi TVR 2 poate decide să reprogrameze programul de Revelion”, scrie chiar Doina Gradea într-un comunicat de presă.
Principalele declaraţii publice ale Doinei Gradea, după scandalul legat de Revelion:
- Pentru programul de Revelion, TVR a apelat la doi cunoscuţi umorişti, Mugur Mihăescu şi Radu Pietreanu: pentru a face comedie. Deci umor, satiră, comedie, nu băşcălie.
- Eu nu am intervenit în propunerile de programe TVR pentru seara de Revelion.
- Responsabilii TVR care au decis includerea acestui show în seara de Revelion îşi asumă acest program iar din cifrele de audienţă rezultă că nu a fost o alegere greşită.
- Televiziunea Naţională a fost încă de la debutul pandemiei (şi continuă să fie) alături de autorităţi, în prima linie în lupta cu noul coronavirus SARS- CoV2. Dar asta nu înseamnă că nu putem râde pe marginea acestui subiect. Nimic nu este tabu când vine vorba de umor.
- De trei ani, această problemă nu mai există şi TVR înregistrează un profit real.
„Frazele trădează vorbele unui mic dictator”
În finalul textului, Gradea îi dă o replică acidă lui Iulian Bulai:
În punctul dumneavoastră de vedere, domnule deputat Iulian Bulai, există însă ceva ce mi-a atras atenţia, ceva grav: „Voi chema în curând la Parlament reprezentanţii CNA pentru a ne oferi un punct de vedere asupra acestei situaţii. Firea, Olguţa şi Dăncilă au plecat. Doina Gradea trebuie să plece din TVR şi să ia cu ea şi pe partenerii PSD care au mai rămas acolo. Ne întâlnim în sesiune ordinară în februarie şi începem curăţenia” - frazele dumneavoastră, începând cu tonul imperativ şi până la esenţa lor, trădează vorbele unui mic dictator.
Ameninţarea directă a unui şef de instituţie din partea unui parlamentar este o situaţie fără precedent şi foarte periculoasă. Mai în clar, este cel mai grav atac al politicului asupra independenţei editoriale a Televiziunii Române. Pentru ce, care e scopul? Veţi ”curăţa” (am împrumutat termenul folosit de dumneavoastră) toţi PSD-iştii din TVR - înainte de a vă întreba cum veţi face asta, am şi alte curiozităţi: cum veţi identifica PSD-iştii, prin ce metode? Şi ce altă instituţie de presă va urma după TVR?… Domnule deputat Bulai, aveţi idee către ce alunecaţi dumneavoastră aici?
Bref, ar trebui să recitiţi şi să reflectaţi la gravitatea vorbelor dumneavoastră iar dacă veţi recunoaşte că aţi greşit, vă voi accepta scuzele. Voi rămâne însă cu mirarea că un om atât de tânăr cum sunteţi ar dori reintroducerea cenzurii. Dar, atenţie!, să nu ziceţi că nu v-am spus, cenzura poate face mari servicii umorului şi se poate întoarce împotriva celui care o dictează.
Citeşte şi: Despre Revelionul TVR, cu Vacanţa mare: „Un show de prost gust”- Iulian Bulai, şeful comisiei mass-media din Parlament
Citeşte şi: Un membru CNA critică Revelionul de la TVR 1, cu Vacanţa Mare: „Televiziunea publică a oferit un spectacol grotesc”
CITEŞTE ŞI: EXCLUSIV. Cât costă Revelionul TVR cu Mugur Mihăescu şi Vacanţa Mare? Câteva zeci de mii de euro. Contractele, detaliat
CITEŞTE ŞI: Audienţe Revelion 2020
CITEŞTE ŞI: AUDIENŢE. Pe pe post erau românii la miezul nopţii? Aproape trei milioane pe Antena 1
Comunicatul integral al Doinei Gradea, şefa TVR
Poziţia PDG al SRTv
Deputatul Iulian Bulai (Preşedintele Comisiei pentru Cultură, Arte, Mijloace de Informare în masă din Camera Deputaţilor) spune pe Facebook că ”Doina Gradea trebuie să plece”. Am parcurs textul să aflu motivele pentru care domnul Bulai cere asta şi m-am lămurit. Ca mesajul meu să fie clar şi să nu ne pierdem în amănunte, iată părerea mea:
1. ”Pe banii noştri, TVR 1 a avut de Revelion un program plin de băşcălie la adresa a tot ce înseamnă pandemie”, e de părere domnul deputat Bulai . Mi-e greu să cred că domnia sa nu ştie ce înseamnă băşcălie dar dacă, totuşi, îi scapă sensul, îi pot spune că băşcălia e una, satira e altceva. Dacă la băşcălie se pricepe oricine (poate şi dl. Bulai, nu ştiu, nu-l cunosc) la satiră nu toată lumea. Tocmai de aceea, pentru programul de Revelion, TVR a apelat la doi cunoscuţi umorişti, Mugur Mihăescu şi Radu Pietreanu: pentru a face comedie. Deci umor, satiră, comedie, nu băşcălie.
2. Eu nu am intervenit în propunerile de programe TVR pentru seara de Revelion. Experienţa de zeci de ani în televiziune m-a învăţat că cenzura (voi reveni la acest cuvânt) nu duce la nimic bun. Responsabilii TVR care au decis includerea acestui show în seara de Revelion îşi asumă acest program iar din cifrele de audienţă rezultă că nu a fost o alegere greşită. De altfel, acum, chiar la ora la care scriu acest răspuns, presa, facebook, mediul online, sunt efervescente pe marginea acestui subiect. Ceea ce, oricât ar părea de curios, e bine pentru Televiziunea Română.
3. Aş reaminti aici, în treacăt, că Televiziunea Naţională a fost încă de la debutul pandemiei (şi continuă să fie) alături de autorităţi, în prima linie în lupta cu noul coronavirus SARS- CoV2. Dar asta nu înseamnă că nu putem râde pe marginea acestui subiect. Nimic nu este tabu când vine vorba de umor. De pildă, există în Statele Unite un show numit Saturday Night Live care ridiculizează, satirizează, râde de oricine e important şi cunoscut, de la vedetă Hollywood la politicieni. Iar noi privim cu admiraţie spre Statele Unite şi am vrea să facem televiziune ca ei - puteţi contrazice asta, domnule deputat Bulai?
4. Acest program de Revelion nu a încălcat Legea 41/1994, în baza căreia Televiziunea Română funcţionează, şi nici legislaţia audiovizuală. Cu respectul pe care-l port aleşilor din Parlamentul României, membrilor Comisiilor de Cultură, vă rog să consideraţi că televiziunea publică este şi poate fi oricând un subiect al discuţiilor oficiale, nu al declaraţiilor pe Facebook. Televiziunea publică nu este o temă de dezbatere politică - in trecut, politicul a asistat la acumularea de datorii de peste 150 de milioane de euro. Partea bună este că, de trei ani, această problemă nu mai există şi TVR înregistrează un profit real. (n.m.: acest punct a fost un respiro pentru punctul cinci, cel final)
5. În punctul dumneavoastră de vedere, domnule deputat Iulian Bulai, există însă ceva ce mi-a atras atenţia, ceva grav. ”Voi chema în curând la Parlament reprezentanţii CNA pentru a ne oferi un punct de vedere asupra acestei situaţii. Firea, Olguţa şi Dăncilă au plecat. Doina Gradea trebuie să plece din TVR şi să ia cu ea şi pe partenerii PSD care au mai rămas acolo. Ne întâlnim în sesiune ordinară în februarie şi începem curăţenia” - frazele dumneavoastră, începând cu tonul imperativ şi până la esenţa lor, trădează vorbele unui mic dictator.
Ameninţarea directă a unui şef de instituţie din partea unui parlamentar este o situaţie fără precedent şi foarte periculoasă. Mai în clar, este cel mai grav atac al politicului asupra independenţei editoriale a Televiziunii Române. Pentru ce, care e scopul? Veţi ”curăţa” (am împrumutat termenul folosit de dumneavoastră) toţi PSD-iştii din TVR - înainte de a vă întreba cum veţi face asta, am şi alte curiozităţi: cum veţi identifica PSD-iştii, prin ce metode? Şi ce altă instituţie de presă va urma după TVR?… Domnule deputat Bulai, aveţi idee către ce alunecaţi dumneavoastră aici?
Bref, ar trebui să recitiţi şi să reflectaţi la gravitatea vorbelor dumneavoastră iar dacă veţi recunoaşte că aţi greşit, vă voi accepta scuzele. Voi rămâne însă cu mirarea că un om atât de tânăr cum sunteţi ar dori reintroducerea cenzurii. Dar, atenţie!, să nu ziceţi că nu v-am spus, cenzura poate face mari servicii umorului şi se poate întoarce împotriva celui care o dictează.
În încheiere, vă urez un An Nou cu inspiraţie şi echilibru!
Doina Gradea
Preşedinte-Director General al SRTv
PS: În buna tradiţie a Televiziunii Române, din respect pentru telespectatori, vă facem cunoscut că, sub genericul devenit brand ”Dacă doriţi să revedeţi”, managementul TVR 1 şi TVR 2 poate decide să reprogrameze programul de Revelion.
Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
Comentarii
Un simplu exemplu ca e ca TVR nu are un program in TOP 20 pe 25 decembrie.
Cât despre TVR am observat in nenumărate programe TVR atac grotesc la adresa actualei puteri PNL și ma mir de cum nu ischiogambieri conducerea care e total PSD-ista
1. A picat Horia Cazan, eternul director tehnic aducator al tuturor sculelor proaste si scumpe din TVR;
2. A scapat Clujul de Romeo Couti, e plin google de faptele sale de arme care au ingropat filiala;
3. Directia Stiri nu mai e condusa de Madalina Radulescu (crescuta de Varan si impusa de Alexandru Sassu), ci de Oana Popescu, individa picata ca nuca-n perete, fara niciun reportaj in viata ei, fata lu' tata. Cum ar veni, a plecat o hiena si a venit un sacal.
M-am uitat și eu un pic la programul de Revelion al TVR și nu m-a dat pe spate, cum de fapt niciun alt program al TVR-ului din ultimii 10 ani, pentru că toate sunt anoste. Sunt ca mâncarea sănătoasă, dar fără gust.
Și când dai 80 de milioane de €/an pentru televiziunea publică, vrei și niște rezultate. Că nu avem televiziune publică doar pentru că așa trebuie, nu?! Televiziunea publică trebuie să facă misiune publică, dar nu poți face misiune publică, când tu ai seri unde ești sub Disney Channel.
Cred că un criteriu important după care ar trebuie evaluată TV publică, este audiența, raportată la costuri. Să se chinuie oamenii ăia să facă emisiuni care să facă rating, ca în Italia, Spania, Franța sau UK. Pentru că acolo se poate, deci se poate și la noi, dacă se vrea.
"Daca TVR da programe culturale sau documentare si, normal, nu se uita nimeni pentru ca marea majoritate a celor care se uita la TV vor show si distractie (vezi topul audientelor unde este Las Fierbinti sau Chefi la Cutite pe primele locuri) tipa toti ca TVR nu face audiente si trebuie sa faca audiente.
Cand TVR face ceva pentru audiente si da ce vor romanii si asta s-a vazut (pentru prima data dupa mult timp TVR a fost in top 5 audiente) toti tipa ca nu dau programe culturale sau documentare).
Pai cum e asta? Si cu .... si cu sufletul in rai nu se poate. Sau e vorba doar de ipocrizie si plans de mironosite? Dubla masura ca de obicei e lege in Romania. "